duminică, 31 ianuarie 2010

Internetul - Avantaje şi dezavantaje




După cum am mai zis calculatorul fost considerat o adevarată “minune” în domeniul tehnologic în secolul XX. O “minune” care putea să realizeze milioane de operaţiuni pe secundă. A fost asteptată de foarte multi entuziasti, mediatizata la maximum. Să încercam să analizăm totuşi avantajele acestei ,,minuni a secolului’’ , dar mai ales dezavantajele.

Statisticile arată că în ţările dezvoltate timpul petrecut de copii, de la cele mai fragede vârste, în faţa monitorului este de 3-4 ore zilnic. Părinţii in societatea nostra de consum sunt tot mai ocupaţi, mai stresati, se simt uşurati dacă copilul lor are ,,ocupaţie,, dacă nu sunt deranjaţi de la treburile lor cotidiene dar consecinţele pe termen lung nu vor întârzia să apară.
Cercetarile din ultimile decenii evidenţiază faptul că după numai dupa 2 minute de stat în faţa monitorului activitatea creierului copilului suferă schimbări. Se constată o reducere a activităţii corticale a creierului.
Majoritatea tinerilor vizionează filme pe calculator, videoclipuri de pe internet, devenind o practica curenta dar aceaştia nu ştiu că apar consecinţe pe termen lung . A fost acreditată ideea că calculatorul uşurează învăţarea, dezvoltă abilităţi mintale, oferă informaţii. S-au investit in lume miliarde de dolari in programe pentru educatie,monitoarele devenind nelipsite din laboratoarele şcolilor şi din căminele elevilor. Ideea enunţată mai sus a fost combătută de rezultatele unor studii din Statele Unite care au arătat că paradoxal se constată o reducere a puterii de concentrare a elevilor: cititul, scrisul, vorbitul par să fie in declin. Structura traseelor neuronale este modificată de activitaţile copilul din fiecare zi, modul in care isi petrece timpul, modul in care gândeste. Copilul are nevoie de părinţi,de glasul mamei are nevoie de lumea reală, de jocurile specifice copilăriei, de alti copii. Lumea virtuală, internetul, duc la interiorizarea copilului. Jocurile pe calculator dezvoltă viteza de reactie, dar prin conţinutul lor incită la confruntarea la violenţă. Spiritul de competiţie,dorinţa de a fi cel mai bun duce la o exacerbare a individualismului, modelele alese de tineri sunt cei tari,cei cu bani,cei duri. Accesul la internet pe lânga aspectul benefic de documentare, duce inevitabil la maturizarea precoce, nefirească a copiilor. Părinţii pot pierde usor controlul asupra copilului lor, el devenind mai irascibil, mai dependent de ceea ce vede şi ce citeşte sau ascultă pe internet. Restricţionarea accesului la unele site-uri considerate indecente duc inevitabil la "motivul fructului oprit” copilul încercând sa incalce restricţiile. Simpla copiere de pe internet a celebrelor ,,referate” nu contribuie cu nimic la dezvotarea gândirii creative a tânarului. Obisnuinţa cu lucrul facil, fără efort creativ va pune tânărul în imposibilitatea efectuarii în viitor a unor activităţi intelectuale creative. Statul ore in şir în faţa monitorului va creşte gradul de sedentarism, ceea ce cumulat cu obisnuinţa de a mesteca câte ceva tot timpul va favoriza obezitatea si diabetul. Mişcarea în aer liber,colectivitatea, jocul cu colegii de vârsta lor va duce la o dezvoltare armonioasă a personalităţii copilului.
Evitarea dependenţei de calculator, trebuie să fie prioritate în procesul de educaţie a tinerilor, canalizarea energiilor către sporturi tehnico-aplicative fiind benefică, în interesul acestora.
Câteva articole apărute în presa de specialitate ar trebui să tragă un semnal de alarmă.

OBSEDAŢI DE MESSENGER
• "Pentru aceşti oameni, existenţa fizică a fost înlocuită de cea on-line, a fost substituită de indentitatea electronică", declara dr Oana Andronovici-Butur, psiholog la Spitalul Militar. Este vorba în special de persoane tinere, de maxim 35 de ani, pentru care calculatorul şi programele de chat de pe internet au devenit o obsesie. "Messengerul a devenit o adevarată boală. Cei mai afectati sunt cei tineri. Unii petrec în astfel de conversaţii şi 10 ore pe zi, devenind cazuri patologice", spune medicul Oana Androvici-Butur.

SIMPTOMELE
• Au ochii roşii, pielea cadaverică şi sunt sensibili la lumină. Vorbesc încet, parcă numai pentru ei şi cu prescurtări folosite on-line. Medicii spun că simptomele dependenţei de internet sunt foarte clare. "Am avut cazul unei fete, de 21 de ani, care, din disperare că a rămas o perioadă fără internet, a încercat să se sinucidă", spune medicul Diana Cimpoesu, de la Spitalul de Urgenta. Este vorba de o tulburare de comportament care limitează supărător de mult activitatea, munca, învăţătura şi poate duce la deteriorarea relaţiilor sociale şi de familie. Dependenţa de internet se aseamănă cu patima jocului de noroc.

DEPENDENŢA SE CAPĂTĂ RAPID
• Conform studiilor, dependenţa se capătă foarte rapid, în aproape 3 luni de la începutul utilizării acestui serviciu. Sunt cunoscute cazuri în care cei care nu au putut să se mai despartă de computer şi-au pierdut slujbele, familiile şi banii. "Una dintre pacientele mele a cheltuit într-o singură lună 800 de mii de dolari doar pentru utilităţile computerului", spune dr. Orzack, care recomandă tratamentul cu ajutorul grupurilor de suport, la fel ca în cazul Alcoolicilor Anonimi.
• "Dependenţa de internet nu aduce nimic bun. Eu unu eram dependent de când mi-am băgat internet acasa, stăteam minim 10 ore/zi, şi cam 6 ore jucam încontinuu Counter Strike" spune unul dintre pacienţi.


TRATATĂ CA O TULBURARE PSIHICĂ
• "Dependenţa de computer este la fel de grava ca oricare alta", spune psihologul Georgeta Ghinea. "În Occident boala este denumită "Internet addiction disorder" (Sindromul dependentei de calculator) şi se foloseşte tratament de specialitate. În general, dependenţele de droguri, de alcool sau de computer sunt asociate cu nevoia unei alte realitati. Aceştia sunt oameni care nu mai vor să se confrunte cu problemele de zi cu zi, şi îşi creează propria lume în care deţin controlul. Este o tulburare psihică ce poate fi diagnosticată şi tratată ca oricare alta", a continuat psihologul.

Dacă am face o analiză "interioară" realizăm că această inovaţie tehnologică a cam întors totul pe dos. Aici mă refer în sensul că, înainte de apariţia internetului, ca să comunicăm trebuia să ne întâlnim "face to face", dacă aveam nevoie de o carte, un program, adidaşi mergeam frumos la magazin, dacă vroiam să ne uităm la un film plecam la cinema. Conform unui studiu adolescenţii şi tinerii stau ca "impietriţi" în faţa calculatoarelor ceea ce face ca lumea virtuală să fie pusă pe primul loc. Pe internet poţi pretinde că eşti cineva care de fapt nu eşti. Dai o descriere de macho cu ochii albaştrii şi mai ştiu eu ce, când de fapt eşti un timid cu ochelari fără să realizezi că de fapt ţie iţi faci rău ai o imagine negativă despre tine, dar dacă pe tine te face să te simţi bine, dă-i timpului timp, că timpul le rezolvă pe toate. Aici vă pot da un exemplu tinerii "kamikaze" din Irak, Kazakstan sunt instruiţi de mici pe jocuri pe calculator gen "Couter Strike", shootere să le dezvolte setea de sânge.(este chiar adevarat,dati un google search si va convingeti singuri).




În anul 2007, ziarele scriau că un tânăr din China a murit într-un Internet-café, după ce a jucat timp de 48 de ore un joc de strategie. Dependenţa este prin urmare o boală. Medicii psihiatri au destule date să confirme că Internetul provoacă tulburări clinice, cu o cazuistică extrem de bogată. În cazul folosirii îndelungi a Internetului apare dependenţa însoţită de sevraj. Neliniştea, frica, anxietatea, agitaţia sunt specifice utilizatorului împătimit. Furnizorii de vise şi fantezii nu vor obosi să lupte să atragă spre dependenţă cât mai multe victime, căci armele lor se ascut, se perfecţionează şi se fac mai puternice de la zi la zi. De aceea, în unele state, se duce o luptă destul de dificilă împotriva Internetului şi a relelor pe care le provoacă. În China se încearcă cenzurarea conţinutului site-urilor, în Singapore se blochează site-urile considerate a fi cu conţinut vătămător, Arabia Saudită filtrează traficul Internet prin intermediul unui server central, Siria şi Australia au luat recent măsuri asemănătoare. Internetul este un gigant greu de stăpânit, pentru că omului, dacă i-ai pus pe ceva ştampila cenzurat, cu atât mai mult doreşte parcă să săvârşească păcatul.


Surse:
1. http://www.evenimentul.ro/articol/internetul-prieten-sau-dusman.html
2. http://www.despresuflet.ro/forum/comunicare-f40/avantajele-si-dezavantajele-utilizarii-calculatorului-t280.html
3. http://www.psihologiaonline.ro/download/art/A001_Internetul.pdf
4. Chelcea Adina, Televizorul, Internet-ul şi celularul – inamici sau prieteni? în revista Psihologia, nr.6/1999-1/2000, Editura Tehnica, Bucuresti, p.3
5. Cucoş Constantin, Efecte perverse ale mediatizării culturii în revista Psihologia, nr.2/1998, Editura Tehnică, Bucureşti, pp.3-5
6. Eysenck Hans, Eysenck Michael, Descifrarea comportamentului uman, Editura Teora, Bucuresti, 2000, pp.54-60
7. Kovacs Imre, Dependenţa de calculator, eseu stiinţific, 2007

8. Stănculescu Elena, Psihologia educaţiei de la teorie la practică, Editura Universitară, Bucureşti, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu