sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Aparitia si evolutia internetului














Internetul este probabil una din cele mai mari găselniţe ale omului in sec XX. Totul a început la mijlocul anilor 60 in S.U.A, ani foarte tensionati din punct de vedere politic, pentru că după cum bine ştim, in aceşti ani Războiul Rece atinsese apogeul. S-a născut sub forma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net) care lega mai multe computere din cadrul mai multor instituţii americane, subordonate ARPA. Aceasta era o replică la succesul sovietic al lansării satelitului Sputnik in spaţiu in 1957. Internetul "civil" a apărut ca o reţea de patru computere între Universitaţile din Utah, Santa Barbara si L.A şi institutul de cercetare din Stanford. Baza internetului, dacă o putem numi aşa, este TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet protocol), care face posibil ca modele diferite de calculatoare, folosind sisteme de operare diferite sa poată fi compatibile.
Am dat cateva mici detalii despre modul de funcţionare a internetului. N-are rost să vorbesc prea mult despre asta deoarece limbajul este tehnic, greoi şi puţin plictisitor.
Ok, după ce am înţeles cu toţii, în mare,cum a apărut si cum funcţionează internetul, haide-ţi să vedem cum a evoluat internetul de-a lungul timpului. În anii ’60 si ’70, evoluţia calculatoarelor a fost semnificativă. Dacă în anii ’50 calculatoarele lucrau cu o viteză 10.000 de operatii/sec., în anii ’70 viteza era de 5.000.000 de operatii/sec iar dimensiunile acestora erau mult mai reduse decat in anii anteriori. Acest salt imens a făcut ca piaţa calculatoarelor să explodeze, fie ca unii îşi doreau unul de curiozitate, din dorinţa de a invaţa şi de a face lucruri utile cu el. Datorită numărului mare de cerinţe a calculatoarelor, au apărut si primele reţele comerciale precum TELENET-ul. De menţionat este faptul că în anii ’70, mai exact in 1975 este infiinţat „gigantul” Microsoft. La 1 ianuarie 1983 ARPAnet conecta deja 500 de centre si tot acum accepta un protocol prin care sistemul TCP/IP să fie standard pentru ARPAnet. Mulţi specialişti consideră data aceasta ca fiind ziua in care Internetul apare cu adevarat.
În ţara noastră internetul a apărut pe arii restrânse în 1992, cei care ştiau să-l utilizeze fiind foarte puţini iar termenul era slab răspândit la noi in ţară. Lucrurile au început să funcţioneze după anul 1996 când tot mai mulţi români incep să se familiarizeze cu internetul. După părerea mea, lucrurile au evoluat încet, deoarece un studiu ne arată că in 2000 doar 3,6% din populaţie deţinea un calculator. Lucrurile s-au îmbunătăţit în 2003 când statisticile arătau că 10% din populaţia României deţine un calculator. În ultimii ani insă, calculatorul nu mai este un lux pentru români, cercetarile ne confirmă acest lucru deoarece aproape jumătate din oraşenii români au calculator personal. Internetul poate sa înlocuiască cu succes multe surse de informare, este un “loc” de socializare la scară mondială iar abonamentele sunt foarte ieftine în România. Aşa se poate explica faptul că in ziua de azi sunt aproape 5 milioane de utilizatori români, un numar impresionant dacă stăm să ne gândim că in 2000 erau sub 1 milion.
Pot să afirm cu tărie că, data de 1 ianuarie 1983, este una care marchează apariţia uneia dintre cele mai mari invenţii ale secolului XX. De ce sunt aşa sigură? Pentru că in doar 27 de ani internetul a cunoscut o ascensiune fulminantă, fiind utilizat de peste 1 miliard de oameni din întreaga lume iar specialiştii sunt optimişti estimând că in 2013 vor fi circa 1, 688 miliarde utilizatori. Pe primul loc se află Asia cu 416,3 milioane de utilizatori, urmat de Europa cu 282,7 milioane, locul 3 îi revine Americii de Nord 185,1 milioane, apoi America Latina cu 74,9 milioane utilizatori. Ultimul loc este ocupat de Africa cu doar 48 de milioane de utilizatori.



Surse:

1). http://fiieficient.com/2008/08/cum-a-evoluat-internetul-in-romania-care-este-trendul-si-cum-te-ajuta-situatia-pe-tine/
2). http://www.info-portal.ro/articol/istoria-internetului/269/1/0/
3). http://www.referatele.com/referate/informatica/online6/istoria-internetului-referatele-com.php
4). http://www.mediawebdesign.ro/internet.html
5). http://mad.wall-street.ro/articol/Media-Advertising/59600/Un-miliard-de-utilizatori-pe-Internet.html
6). http://www.romanialibera.ro/articol-Internetul-schimba-Romania-86887.htm
7). http://linux.punct.info/inceputurile_internet_in_Romania.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu