duminică, 31 ianuarie 2010

Drepturile de autor


Drepturile de autor asigură , creatorului original al unei lucrări şi moştenitorilor acestuia, anumite drepturi fundamentale. Aceştia deţin controlul absolut al lucrărilor sale şi pot autoriza terţi pentru a le folosi lucrarea doar asupra condiţiilor asupra cărora s-au înţeles. Dreptul de autor este recunoscut de lege şi orice abatare este pedepsită.
“Art. 1. (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.”
Astfel de legi sunt foarte bine gândite şi încurajează tinerii şi nu numai să-şi facă cunoscute ideile publicului fără să se gândească la prejudicii care îi pot afecta pe termen scurt sau lung.
Autorului îi revin mai multe drepturi asupra lucrării sale după cum ne este prezentat in următorul articol:
"Art. 10. Autorul unei opere are următoarele drepturi morale:
a)dreptul de a decide dacă, in ce mod si când va fi adusă opera la cunoştinţa publică;
b) dreptul de a pretinde recunoaşterea calităţii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunoştinţa publică;
d) dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei si de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei - atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa;"
Articolul ne transmite clar că autorul poate să interzică sau aprobe publicarea sau modificarea lucrării sale, difuzarea operei folosind diferite mijloace de transmisie cum ar fi radio, cablu sau satelit sau traducerea operei sale în altă limbă sau adaptarea acestuia, cum ar fi adaptarea unui roman într-un scenariu de film.
O operă de creaţie originală exprimată intr-o formă clară, concretă reprezintă obiect al proprietăţii intelectuale din momentul elaborării ei. Oamenii deseori încalcă aceste drepturi, in mod voit sau nevoit. Protecţia proprietăţii intelectuale prin drepturi de autor asigură recunoaşterea şi remunerarea corespunzătoare a autorului în vederea stimulării creaţiei. Copierea şi distribuirea neautorizată reprezintă o încălcare a legii şi moralei, fie că priveşte un bun material sau o creaţie intelectuală.




Surse:

1) http://www.eucopyright.com/ro/cum-sunt-protejate-pe-internet-dreptul-de-autor-si-drepturile-conexe
2) http://www.eucopyright.com/ro/ce-drepturi-confera-dreptul-de-autor
3) http://www.legi-internet.ro/lgdraut.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu